Atık Lastikler Yeniden Değerlendirilecek
Atık Lastikler İnşaat ve Zemin Mühendisliğinde Yeniden Değerlendirilecek
KARABÜK – Karabük Üniversitesi’nde bir öğretim üyesinin liderliğinde yürütülen bir proje kapsamında atık lastikler inşaat ve zemin mühendisliği alanlarında tekrar değerlendirilecek.
Karabük Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnan Keskin’in önderliğinde yürütülen TÜBİTAK destekli “Kumlu Zeminlerin Çarpma Enerjisi Sönümleme Kapasitesinin Atık Lastik Kullanılarak Geliştirilmesi ve Özgün Deneysel Tasarım ile Sönümlemede Etkili Parametrelerin Tespit Edilmesi” projesi, bilim dünyasında önemli bir adım olacak.
TÜBİTAK’ın 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında yürütülen proje, çevreye zarar veren atık lastiklerin yeniden değerlendirilmesine odaklanıyor. Aynı zamanda, inşaat ve zemin mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan çarpma enerjisi sorunlarına yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.
Projede yeni bir deney cihazı ve yönteminin geliştirilmesiyle beraber atık lastiklerin zemin enerji sönümlemesinde kullanılabilirliği artırılacak. Bu özgün deneysel tasarım, sönümleme mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak sektörde uygulanabilir sonuçlar ortaya koymayı hedefliyor.
Projenin lideri Prof. Dr. Keskin, projenin zemin üzerine ve altına yapılacak yapıların güvenliği için kritik önem taşıdığını belirterek, “Zemin üzerinde oluşan darbeler, yapıların zemindeki etkileşimini anlamamızı gerektirir. Örneğin, bir boru zemine düşerse, üstüne bir yük binerse, bu yükün gömülü boruya olan etkisini bilmek önemlidir.” şeklinde konuştu.
Projenin oluşum süreci hakkında da bilgi veren Keskin, “Ekibimiz olarak zeminin enerji sönümlemesini nasıl tanımlayabileceğimizi araştırdık ve standart bir deney metodolojisinin olmadığını fark ettik. Bunu projelendirmek istedik.” ifadelerini kullandı.