Bitter Çikolata Tüketimi Tip 2 Diyabet Riskini Azaltabilir
İngiliz tıp dergisi BMJ’de yayımlanan bir araştırmaya göre, haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketmek, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltabilir.
Çin ve ABD’de yürütülen çalışmada, çikolata tüketimi ile tip 2 diyabet riski arasındaki ilişki incelendi. 1986-2021 yılları arasında 192 bin 28 kişi üzerinde yapılan araştırmada, bitter çikolata tüketiminin faydaları ortaya kondu.
Araştırma sonucunda, haftada 5 veya daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketenlerin tip 2 diyabet riskinin yüzde 21 azaldığı belirlendi. Sütlü çikolatanın ise bu tür diyabete etkisinin olmadığı görüldü.
Bitter çikolatanın içerdiği proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları koruma gibi faydaları olduğu vurgulandı.
Araştırmacılar, bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini azaltabileceğini ancak daha fazla kontrollü çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti.
Tip 2 diyabet vakalarının arttığı dünya genelinde, bitter çikolatanın bu hastalığa olan olumlu etkilerinin önemli olduğu vurgulandı. 2019’da 463 milyon olan diyabet hastası sayısının 2045’te 700 milyona ulaşacağı öngörüldü. (AA)