Marmara Denizi’ndeki Müsilaj Sorununa İlişkin Uyarılar Devam Ediyor
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa dair önemli açıklamalarda bulundu. Salihoğlu, özellikle Karadeniz’den gelen suyun düşük seviyede seyretmesi nedeniyle Marmara Denizi’nin üst suyunun değişim yaşamadığını ve bu durumun müsilaj oluşumunu tetiklediğini belirtti.
Marmara Denizi’ndeki temel sorun olarak kirlilik ve oksijen azlığını vurgulayan Salihoğlu, kirlilik seviyelerinin hala yüksek olduğunu ve bu nedenle müsilaj gibi ekstrem olayların görülmesinin kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.
Kış mevsimine rağmen yağışların az olmasına dikkat çeken Salihoğlu, bu durumun müsilajın yüzeye çıkmasına neden olduğunu söyledi. Salihoğlu, artan sıcaklıkların ve kuraklığın da sorunu derinleştirdiğinin altını çizdi.
Karadeniz’e giren suyun ve dolayısıyla Marmara’daki değişimin kuraklık tarafından ciddi şekilde etkilendiğini belirten Salihoğlu, önümüzdeki aylarda müsilajın devam edebileceğini öngördüklerini ifade etti. Ayrıca atık su deşarjlarının arıtılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Salihoğlu, tüm bu önlemlerin alınması durumunda daha temiz, müsilajsız ve oksijen bakımından zengin bir Marmara Denizi’nin mümkün olabileceğini dile getirdi. Ayrıca iklim değişikliği ile birlikte doğanın diğer baskılara karşı da dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.