Van’da Memba Mantar Üretim Tesisi Kent Ekonomisine Katkı Sağlıyor
Van’ın Tuşba ilçesinde Atmaca Mahallesi’nde 2019 yılında TKDK desteğiyle kurulan kültür mantarı üretim tesisi, girişimci Kubilay Çağrı Gidersu tarafından hayata geçirildi. “Memba Mantar” adıyla faaliyete geçen tesis, 5 bini kapalı olmak üzere toplamda 25 bin metrekarelik bir alana sahip. Son teknoloji ekipmanlarıyla tam kapasite üretim yapan tesis, kent ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.
Zirai ve kimyasal ilaçlar kullanılmadan, organik ve iyi tarım uygulamalarıyla üretilen mantarlar, 63 kadın çalışanın emeğiyle paketlenerek Türkiye’nin 48 farklı şehrindeki zincir marketlere ulaştırılıyor. Aynı zamanda güneş enerjisi panelleriyle enerji ihtiyacını karşılayan tesis, yapay iklimlendirme sistemi sayesinde kesintisiz üretim imkanı sağlıyor.
Son Tarım Teknolojileriyle Üretim Yapan Tesiste İstihdam Artıyor
Gidersu, tesiste yürütülen mantar üretiminde son tarım teknolojilerinin kullanıldığına vurgu yaparak, 63 kadın personel istihdam edildiğini belirtiyor. Tesis, bölgedeki diğer tesislere örnek olacak şekilde dikey tarıma odaklanıyor. Tesis ayrıca çıkan gübrenin tarımsal faaliyetlerde geri dönüşüme kazandırılmasına da önem veriyor.
Gidersu’nun öncelikli hedeflerinden biri üretimi artırmak ve salamura ile doğranmış mantar üretimine başlamak. Aynı zamanda yurtdışına ihracat yapmayı planlayan tesis, modern teknik yöntemlerle üretim yaparak çevreye duyarlı bir yaklaşım sergiliyor.
Üretim müdürü İsmail Gidersu, tesisin Türkiye’nin en büyük entegre tesislerinden biri olduğunu ve günlük 3 ton mantar üretimi gerçekleştirdiklerini ifade ediyor. Tesis, ham maddesini toprakla buluşturduktan sonra 35 günlük bir süreç sonucunda hasat yapıyor. Geri kazanılan gübre ile çiftçilere destek sağlayarak sürdürülebilir bir üretim modeli benimseniyor.
Kadınlara İş Olanakları Sağlayan Tesiste Toplumsal Katkı Artıyor
Tesiste çalışan Dilan Kuşan, kadın istihdamına verilen önemi vurgulayarak, birçok kadının burada ilk kez iş sahibi olduğunu belirtiyor. Kadınlar, aile ekonomisine katkı sağlayarak çeyizlerini hazırlamaya destek oluyor. Bu doğrultuda, tesis bölgedeki kadınlara iş imkanları sunarak toplumsal kalkınmaya da olumlu anlamda katkı sağlıyor.