Yeni yapılacak kamu binalarına ‘yeşil sertifika’ zorunluluğu getiriliyor

Bakan Banu Aslan, Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nde Konuştu

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Banu Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’ne katıldı.

“Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam” temasıyla İstanbul’da gerçekleştirilen zirvenin açılışında konuşan Aslan, Bakanlık olarak sektöre yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Dünya genelinde çevresel sorunların artmasıyla birlikte sürdürülebilir, yeşil ve afetlere karşı dayanıklı binaların inşası önem kazanırken, Banu Aslan yapım sürecinde alınacak önlemlerle enerji verimliliği yüksek ve daha dayanıklı binaların inşa edileceğini vurguladı.

Bakanlık olarak enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu, sürdürülebilir ve bulunduğu coğrafyanın özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla YeS-TR adlı “Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika” sistemi üzerinde çalıştıklarını belirten Aslan, 2026’dan itibaren 10 bin metrekareden büyük yeni kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olması gerektiğini açıkladı.

Aslan, verdiği bilgide şunları söyledi:

“Her yıl 10 bin metrekare üzerinde inşa edilecek kamu binalarıyla yılda yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlayacağız. Bu, Keban Barajı’nın 1 aylık enerji üretimine eşittir. Ayrıca 50 milyon kilogram eşdeğer karbondioksit azaltımı yapılacak. Bu da 8 dönüm ormanın korunması anlamına gelir ve yaklaşık 800 milyon lira değerindedir.”

YeS-TR uygulamasının uluslararası alanda da kullanılabilmesi için çalışmaların başlatıldığını söyleyen Aslan, müteahhitleri yeşil bina yapmaları konusunda teşvik edecek uygulamalara ilişkin de bilgi verdi.

Ayrıca, mevcut binaların tamamının Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olması ve ardından adım adım enerji verimliliğinin artırılmasını teşvik etmek için kurumlar arası işbirliği ile çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Aslan, belirli özelliklere sahip binalar için yağmur suyu ve gri su kullanımını zorunlu hale getireceklerini söyledi ve bu sayede yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Aslan, binalarda kullanılan yapı malzemelerinin standartlara uygunluğunun denetlenmesi için Genel Müdürlük ile 81 il müdürlüğü arasında ülke genelinde yapı malzemelerine yönelik birleşik denetim sürecinin aralık ayında başlayacağını duyurdu.

İnşaat Sektöründe Dijital Dönüşüm Başlıyor

İnşaat sektörünün dijital dönüşümüne odaklanan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon sorunlarına teknolojik çözümler sunan Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu için çalıştıklarını belirten Aslan, “Proje, yapım ve işletme süreçlerini tamamen dijital platforma taşıyarak bina yaşam döngüsü boyunca verilerin üç boyutlu sayısal yapı modelleri ile görselleştirilmesi ve yönetilmesini sağlamayı hedefliyoruz.” şeklinde değerlendirme yaptı.

Aslan, bu amaçla çalışacak mimar ve mühendislerin yetkinliğini artırmak amacıyla 28 Kasım’da Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı düzenleneceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir